Transit

Titel: Transit
Författare: Anna Seghers
Översatt från tyskan av Jens Christian Brandt
Utgivning: våren 2020
Originaltitel: Transit
Holländskt band med flikar
ISBN: 978-91-88155-58-0

Marseille sommaren 1940. I utkanten av Europa samlas de som är förföljda och hotade av nazisterna. Man jagar febrilt efter visum, intyg och stämplar för att kunna ta sig över Atlanten till ett liv i trygghet. En av dem är en ung man som lyckats fly från ett koncentrationsläger i Tyskland. Med sig har han de efterlämnade ägodelarna till en man vid namn Wiedel: en gammal resväska som innehåller brev och utkast till en roman. Tiden i Marseille tillbringar han med att samtala med olika människor han möter och genom deras berättelser och Wiedels texter får han en allt djupare förståelse för flyktingarnas situation.

 

»Den här romanen, fullbordad 1942, är i mitt tycke det vackraste som Seghers någonsin har skrivit Jag betvivlar att vår litteratur efter 1933 kan visa upp många romaner som är skrivna med en lika intuitiv säkerhet och fulländning.»
Heinrich Böll, nobelpristagare i litteratur 1972

»Ingen läsare kan tvivla på författarens ärlighet då hon bemödar sig om att analysera vad som händer i en flyktings sinne.»
The New York Times Book Review

»Transit hör till de böcker som har tagit sig in i mitt liv och som jag fortsätter att intressera mig för i mitt eget skrivande, så pass mycket att jag återkommer till den med jämna mellanrum för att se vad som har hänt mellan mig och den.»
Christa Wolf, författare

»Transit är Seghers bästa roman. Och Transit kan mycket väl vara den mest betydande roman som någonsin skrivits om flykt.»
Dialog International

 

 Läs mer om Anna Seghers här ⇒