Trädet och vinrankan

 

 

Titel: Trädet och vinrankan
Författare: Dola de Jong
Översatt från nederländskan av Per Holmer
Utgivningsdatum: februari 2018
Originaltitel: De thuiswacht
Holländskt band med flikar
ISBN: 978-91-88155-40-5

 

På tröskeln till andra världskriget, efter bara några månaders bekantskap, bestämmer sig de två väninnorna i Amsterdam för att flytta in i en lägenhet tillsammans. Omedelbart känner sig Bea attraherad av den utåtriktade rumskamraten Erica, och känslorna växer sig efter hand allt starkare. I en värld där ordet ”lesbisk” är outtalbart och där det är förenat med livsfara att vara jude blir vänskapen mer och mer komplicerad, och när judeförföljelsen intensifieras ställs Beas lojalitet på sin spets.

Trädet och vinrankan är en stark berättelse om kärleken mellan två kvinnor i skuggan av nazismen. Dola de Jong är en mästare på att dissekera komplexa relationer vilket gör denna klassiker aktuell än i dag.

 

»Jag kan absolut förstå varför den här romanen ses som en klassiker. Den talar till mig och det som var kontroversiellt och omdebatterat på sin tid, samkönad kärlek, är inte i min läsning det centrala. Det är modet och konsten att våga leva det liv man önskar som är det viktiga, det som inte alltid är enkelt men kanske nödvändigt för att inte kvävas helt.»
Bloggen Och dagarna går …

»de Jong gör sin berättare till en verklig människa … mycket gripande och ömsint gestaltad.»
V.S. Naipaul

»En intelligent och psykologisk betraktelse. En oklanderlig roman.»
– de Volkskrant

»En förträfflig, klarsynt och insiktsfull roman. Dola de Jong berättar sin historia likt en konstnär som målar ett porträtt.»
– Leeskost

»Det här är en fängslande liten berättelse, vacker och känslofylld. Har man väl börjat läsa den vill man inte sluta.»
The Statesman

 


Läs mer om Dola de Jong här