Tigermannen

Titel: Tigermannen
Författare: Eka Kurniawan
Översatt från indonesiskan av Stefan Danerek
Utgivningsdatum: våren 2020
Originaltitel: Lelaki Harimau
Holländskt band med flikar
ISBN: 978-91-88155-57-3

En vindpinad dag i en liten indonesisk kuststad blir den kände konstnären och kvinnotjusaren Anwar Sadat mördad på det mest bestialiska sätt. Margio en till synes helt vanlig ung man erkänner genast för polisen att det är han som dödat Sadat genom att bita av honom halspulsådern. Men det är inte han själv som bär skulden, utan den vita tigrinna som tagit hans kropp och själ i besittning!

Sakta rullas Margios bakgrundshistoria upp; hans uppväxt och det tilltagande hatet mot sin våldsamme far, hans oro för den plågade modern, de starka banden till människorna i grannskapet och inte minst: det ödesdigra mötet med den förrädiska besten som nästlar sig in i hans varelse.

 

»Tät, fokuserad och spännande. Likt en bra kriminalroman manar den till sträckläsning.»
The New York Times Book Review

»En magisk berättelse om mord och begär som vänder upp och ned på kriminalgenren. Kurniawans författarskap uppvisar ett släktskap med litterära storheter som García Márquez och Dostojevskij.»
The Guardian

»Kurniawans värld känns både bekant och överraskande, då den förenar mystik, magisk realism och folkliga traditioner. Denna kraftfulla och fascinerande roman lyckas underhålla samtidigt som den ger läsaren en inblick i traditionerna hos en kultur i Sydostasien som vi vet så lite om.»
Publishers Weekly

»En listig och skarp berättelse både elegant och djärv, experimentell och politisk.»
Los Angeles Review of Books

 

 Läs mer om Eka Kurniawan här