Tecken som föregår jorden undergång

Titel: Tecken som föregår jordens undergång
Författare: Yuri Herrera
Översatt från spanskan av Maria Cederroth
Utgivningsdatum: oktober 2016
Originaltitel: Señales que precederán al fin del mundo
Danskt band
ISBN: 978-91-88155-14-6

 

Makina har fått lära sig hur man som ung kvinna överlever i en tuff machokultur. I telefonväxeln i sin mexikanska hemby förmedlar hon inte bara samtal utan även meddelanden mellan olika grupper i den undre världen. En dag får hon uppdraget att ta sig över gränsen till USA. Dels för att överlämna ett brev till sin bror, dels för att leverera ett mystiskt litet paket inslaget i ett gyllene tygstycke.

Resan innebär en mängd prövningar och utmaningar. För Makina blir det inte bara en färd från ett land till ett annat, utan även en inre resa som förändrar hennes liv. När hon slutligen möter sin bror inser hon att ingenting kan bli som det en gång var. Och att återvända hem ter sig alltmer omöjligt.

 

»Tecken som föregår jordens undergång är inte bara en rik och elegant komponerad roman, det är också en tänkvärd skildring av människors utsatthet och livets korthet … Yuri Herrera är en betydande författare som jag kommer att läsa mer av.»
Bloggen Billy och Benno

»En av de mest relevanta och klarsynta romaner jag läst på länge.»
Björn Waller, Dagens bok

»Stor litteratur i det lilla formatet.»
Svenska Dagbladet

»Ett kvalificerat litterärt konstverk.»
Östgöta Correspondenten

»Läs den! En oerhört bra roman om vår tid.»
 Yukiko Duke, SVT Gomorron Sverige

»En diger och smart utförd roman som jag kommer att minnas och läsa om. En eloge till översättaren Maria Cederroth och Nilsson förlag.» 
 Dala-Demokraten

»En alldeles strålande liten bok […] Mexikanske Yuri Herrera, född 1970, har en prosa som i sin svenska översättning är enkel och rak, och oerhört träffsäker. Han har skrivit ytterligare fyra romaner, varav två kommer på svenska nästa år – jag längtar redan.»
 Dan Brundin, BTJ-häfte 1, 2017

»Denna fantastiska och innehållsrika lilla roman går att läsa på många olika nivåer.» 
 The Guardian

»Två ord: Läs den! I nio korta kapitel möter du magin från ’Alice i underlandet’, mörkret från Dantes Inferno och den dystopiska känslan från Cormac McCarthys Vägen.» 
– Guardian Books

 »Yuri Herrera: det namnet måste man lägga på minnet.»
 Die Zeit

»Koncentrerad, spännande … underbar och hjärtskärande.»
– New York Times

Läs mer om Yuri Herrera här