Studentjubileet


 

 

 

 

 

 

 

 

 

Titel: Studentjubileet
Författare: Franz Werfel
Översatt från tyskan av Karl Fägersten
Utgivningsdatum: november 2018
Originaltitel: Der Abituriententag: Die Geschichte einer Jugendschuld
Danskt band
ISBN: 978-91-88155-56-6

Läs ett stycke ur boken här

Studenterna från avgångsklassen 1902 på Nikolaus-gymnasiet har samlats för att fira tjugofemårs­dagen av sin examen. Men det som var tänkt som en trevlig och minnesvärd tillställning visar sig bli något helt annat. De femton medelålders männen har inte längre mycket gemensamt – de iakttar varandra med skepsis, de skryter med sina framgångar och återkallar bittra minnen från skoldagarna. Och mitt ibland dem sitter som hedersgäst deras gamla lärare, en halvblind, darrande, åldrande herre som förgäves försöker minnas dessa främmande män som omger honom. En som inte nåtts av kallelsen till mötet är klassens forna geni, Franz Adler. Samma dag som festen äger rum har han varit i rätten, misstänkt för mord på en prostituerad kvinna, och domare var ingen mindre än en av hans forna klasskamrater, Sebastian. När Sebastian kommer hem från studentjubileet sätter han sig vid sitt skrivbord och börjar skriva ner skolårens historia – ett fjärran skede i hans liv, som nu pockar på att dras fram i ljuset. Medan minnena rullas upp blir samvetskvalen allt större. Vad var det egentligen han gjorde mot Franz den där gången för många år sedan?

Studentjubileet är en gripande berättelse om skuld och skam, vänskap och svek. Och om det ansvar vi alla måste ta för för våra handlingar. En historia om en ungdomssynd.

 

»Studentjubileet är en välskriven, gripande berättelse där undertiteln ‘Historien om en ungdomssynd’ är den viktiga … Stark berättelse! Tag och läs!”»
– 
Tryggve Lundh, Antikvariatbloggen

»En av världens mest hyllade och kontroversiella författare.»
– The New York Book Review

»Franz Werfel är en storslagen författare.»
– La Repubblica

»Jag har aldrig sett en mera begåvad författare. Han flödade över av begåvning.»
Thomas Mann

 


 

 Läs mer om Franz Werfel här