Jag bekänner

Titel: Jag bekänner
Författare: Jaume Cabré
Översatt från katalanskan av Jens Nordenhök
Utgivningsdatum: november 2016
Originaltitel: Jo Confesso
Holländskt band med flikar
ISBN: 978-91-88155-10-8

Läs ett stycke ur boken på Provläs.se

När Adrià Ardèvol vid 60 års ålder får diagnosen alzheimer bestämmer han sig för att skriva ner sin livshistoria innan sjukdomen får ett alltför starkt grepp om honom. Genom porträttet av den åtråvärda Storionifiolen – som på ett tvivelaktigt sätt hamnade i faderns ägo och som kom att påverka hela familjens öde – presenterar han en fascinerande krönika inte bara om sitt eget liv utan även om Europas historia under ett par hundra år.

Det blir en berättelse om Adriàs uppväxt som enda barn till en hårt arbetande far och en känslokall mor. Om låtsaslekarna med de eviga följeslagarna, Black Eagle och Sheriff Carson. Om kärleken till Sara och den livslånga vänskapen med barndomskamraten Bernat. Om skuld och försoning, och om den mänskliga naturens ondska såväl som om livets och konstens skönhet.

Vinnare av Kulturhuset Stadsteaterns internationella litteraturpris 2017!

 

»Jag bekänner är ett episkt kraftprov, flerfaldigt prisbelönat. Det är bara att gratulera de svenska läsare som nu får den i sin hand, i Jens Nordenhöks fenomenala översättning.»
Jens Liljestrand, Expressen

»Rik roman om skuld och försoning
[…] Jag bekänner är en sammansatt roman, där Cabré rör sig fritt mellan olika tidsepoker. Det är en oerhört rik historia med massor av lösa trådar som han aldrig tappar kontrollen över, utan lyckas till sist knyta ihop dem alla efter närmare 900 sidor.»
– Östgöta Korrespondenten

 

»Jag bekänner är en sällsamt engagerande roman, till brädden full av liv, kunskap och fantasi. Den vederlägger effektivt alla utsagor om romankonstens utarmning och visar att det fortfarande är möjligt att bygga katedraler med ord. En stor eloge till Jens Nordenhök, vars arbete med att översätta denna text på katalanska till svenska måste kallas en bragd.»
– Magnus Person, SvD

»Inte bara en roman – konstverk.»
– Le Point

»Med denna mästerliga roman har Jaume Cabré placerat sig i litteraturens främsta led.»
– 
Le Figaro Littéraire

»Monumental!»
– The Guardian

»Dess komplexitet gör ’Jag bekänner’ till ett verk som har förmågan att påverka vår bild av världen – en egenskap som hör hemma hos den allra bästa litteraturen»
– El Mundo

 


En storslagen familjekrönika och en fängslande skildring av Europas historia, belönad med flera litterära priser.


 Läs mer om Jaume Cabré här