Framgång

Titel: Framgång
Författare: Lion Feuchtwanger
Översatt från tyskan av Karl Fägersten
Utgivning: våren 2020
Originaltitel: Erfolg
Holländskt band med flikar
ISBN: 978-91-88155-54-2

Martin Krüger, museichef i München under början av 1920­-talet, har gjort sig impopulär i mäktiga kretsar genom att ställa ut ett par stötande målningar. Han anklagas för omoraliskt beteende och dras in i en rättsprocess där han döms till tre års fängelse. Krügers käresta Johanna Krain och några vänner försöker få honom frisläppt, vilket visar sig vara ett i det närmaste hopplöst uppdrag. Och inte blir det lättare av att deras starkaste motståndare är den bayerske justitieministern Otto Klenk. Mannen som mer eller mindre förkroppsligar det nakna våldet och har ett starkt stöd bland medborgarna.

 

»Det finns stycken i denna bok, även hela kapitel, som ingen läsare med empati kommer att kunna lämna utan svår hjärtklappning, men tacksam mot dem som orsakade denna hjärtklappning.»
– Arnold Zweig

»Framgång är mer än en berättelse om Bayern. Den visar sig vara historien om tillståndet i Tyskland under nazismens första år. »
Victor Klemperer

»En modigare och mer träffande bok om Bayern under inflationsåren, om den tidens München med sitt ständiga motstånd mot Berlin och Hitlers kuppförsök, har aldrig skrivits.»
Die Zeit

 

 Läs mer om Lion Feuchtwanger här