Författare

Maria Barbal_HR
Maria Barbal

»Om någon eller något råkar rubba mig det minsta kommer jag att dras med utför i ett jordskred, men om inget händer blir jag kvar här, alldeles stilla, dag ut och dag in …»

Läs mer om Barbal ⇒

 

Jaume Cabré

»Jag skriver fort som när jag var ung, då skrev jag allting fort och hade bråttom. Men bråttom idag är någonting helt annat. Vilket inte är detsamma som att skriva fort.»

Läs mer om Cabré  

Miguel De Cervantes Saavedra

»Du ska bara fortsätta att lägga örat till och lyssna medan du skriver, för ju mera på kornet du lyckas berätta, desto bättre blir din bok.»

Läs mer om Cervantes  

Dola de Jong

»Stämningen som rådde i Tanger var sådan som jag beskriver den och det jag berättar i slutet om flyktingarna var precis vad som skedde. […] Du kan lita på mitt ord när jag hävdar att det i själva verket var ännu värre.»

Läs mer om de Jong  

Lion Feuchtwanger

»Precis som filosofen ser författaren som sin uppgift att etablera en tydlig förbindelse mellan livet och historien, och att få det förflutna att bära frukt för nutid och framtid.»

Läs mer om Feuchtwanger 

 

Milena Michiko Flašar

»Skäms aldrig för att du är en människa med känslor. Oavsett vad det är, känn det uppriktigt och djupt. Känn det ännu lite uppriktigare, känn det ännu lite djupare. Känn det för din egen skull. Känn det för de andras skull. Och sedan: Släpp det.»

Läs mer om Flašar  

Yuri Herrera

»Om man hämtar ordet för ett ting från det ena språket till det andra, genljuder språken av varandra: om man själv säger Ge mig eld, medan de andra säger Ge mig ett ljus, vad lär man sig då inte om elden, om ljuset och om givandet?»

Läs mer om Herrera 

 

Herrndrof350
Wolfgang Herrndorf

»Jag mår som bäst när jag arbetar. Jag arbetar på orden i spårvagnen, jag arbetar i väntrummet till strålbehandlingen, jag arbetar varje minut jag måste stå i omklädningsrummet, med pappret mot väggen. Jag sjunker in i historien som jag skriver, liksom jag sjönk in i böcker jag läste när jag var tolv.»

Läs mer om Herrndorf ⇒ 

Frigyes Karinthy

»Humor är den enda verkliga sanningen.»

Läs mer om Karinthy ⇒ 

Hans Keilson

»Jag har alltid vetat att ord är som resväskor med falska bottnar.»

Läs mer om Keilson ⇒ 

Eka Kurniawan

»Om jag får yttra min åsikt, så är den här världen ett helvete, och det är vår uppgift att skapa ett himmelrike av den.»

Läs mer om Kurniawan  

Sergej Lebedev

»…»

Läs mer om Lebedev ⇒ 

Leo Perutz

»Brännässlan är min favoritblomma. Den doftar inte, blommar inte. Men den bränns.»

Läs mer om Perutz

 

ruge2
Eugen Ruge

»Jag lärde mig skriva dialoger vid teatern. Dialoger är absolut inte enkla, för det handlar inte om att ”en person säger något och en annan svarar”. Att lära sig skriva dialoger betyder att man förstår hur människor talar. Det finns alltid en underliggande mening i det de säger.»

Läs mer om Ruge 

Anna Seghers

»När du är ung och frisk kan du snabbt återhämta dig från ett nederlag. Men förräderi är annorlunda – det förlamar dig.»

Läs mer om Seghers 

 

 

Magda Szabó

»Böcker utgjorde grunden i min värld. Min måttstock var det skrivna ordet.»

Läs mer om Szabó ⇒ 

Antal-Szerb-350
Antal Szerb

»Rent allmänt är Balf, platsen där vi nu är, vedervärdig, och vi  befinner oss i en på alla sätt fruktansvärd situation. Jag har inte längre någonting att hoppas på, utom att kriget snart ska ta slut; det är det enda som håller mig vid liv. Det börjar mörkna nu och jag är faktiskt inte på humör att skriva mer.»

Läs mer om Szerb 

 

Antonio Tabucchi

»Filosofin ger sken av att säga sanningen men kanske förmedlar den bara fantasier. Litteraturen ger sken av att vara fantasi, men kanske säger den sanningen.»

Läs mer om Tabucchi 

 

Ahmet Hamdi Tanpinar

»Jag tillhör dem som tror att Gud den Allsmäktige alltsedan urminnes tider skänkt oss livet, inte för att i skrift skildra det utan för att på gott och ont leva det.»

Läs mer om Tanpinar 

 

Vizconde de Lascano Tegui

»Jag är väl bekant med alla litterära strategier, och föraktar dem. Jag beklagar naiviteten hos mina samtida författare men respekterar den.»

Läs mer om Tegui

 

Franz Werfel

»Mellan för tidigt och för sent är det aldrig mer än ett ögonblick.»

Läs mer om Werfel