En resa runt min hjässa av Frigyes Karinthy

En dag i mitten av 1930-talet sitter den berömde ungerske författaren Frigyes Karinthy på ett kafé i Budapest och funderar över sitt skrivande. Plötsligt uppfattar han ett kraftigtljud, det låter som om en spårvagn kör förbi i full fart. Men inga spårvagnar finns inärheten och han inser snart att det är en hörselvilla.

Efter hand blir oväsendet i hans huvud allt värre och Karinthy genomgår en radundersökningar där läkarna ställer olika diagnoser. Till slut visar det sig att handrabbats av en svår hjärntumör och ett år senare reser han till Sverige för att bliopererad av den tidens främsta hjärnkirurg, Herbert Olivecrona.Under hela den här perioden för Karinthy noggranna anteckningar, både om sina egna upplevelser av sjukdomen och om släktingars, vänners och läkares reaktioner – från den dag han hör de första ljuden ända tills operationen är över och han kan återvända hem som en frisk man.

.

”Karinthy besitter Voltaires bitande satir, Shaws utmanande kluvenhet och Maeterlincks poetiska kreativitet. Han är ett litterärt universalgeni.”
– Los Angeles Times

 

Läs mer om boken 

Läs mer om Frigyes Karinthy