En resa runt min hjässa

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Titel: En resa runt min hjässa
Författare: Frigyes Karinthy
Översatt från nederländskan av Ellen Berg
Utgivningsdatum: september 2018
Originaltitel: Utazás a koponyám körül
Holländskt band med flikar
ISBN: 978-91-88155-38-2

 

En dag i mitten av 1930-talet sitter den berömde ungerske författaren Frigyes Karinthy på ett kafé i Budapest och funderar över sitt skrivande. Plötsligt uppfattar han ett kraftigt ljud, det låter som om en spårvagn kör förbi i full fart. Men inga spårvagnar finns i närheten och han inser snart att det är en hörselvilla.

Efter hand blir oväsendet i hans huvud allt värre och Karinthy genomgår en rad undersökningar där läkarna ställer olika diagnoser. Till slut visar det sig att han
drabbats av en svår hjärntumör och ett år senare reser han till Sverige för att bli opererad av den tidens främsta hjärnkirurg, Herbert Olivecrona. Under hela den här
perioden för Karinthy noggranna anteckningar, både om sina egna upplevelser av sjukdomen och om släktingars, vänners och läkares reaktioner – från den dag han hör de första ljuden ända tills operationen är över och han kan återvända hem som en frisk man.

En resa runt min hjässa är både ett unikt vittnesmål om hur det är att drabbas av en allvarlig sjukdom, och ett starkt litterärt verk, kryddat med en hel del humor.

 

»Han är rolig, elegant och spirituell. Även mot slutet när texten mörknar. Paradoxalt nog läser jag ofta denna sjukdomshistoria med ett leende på läpparna. Med Karinthy får vi förmånen att göra en mycket läsvärd resa i det inre, men inte i en metaforisk mening, utan hur det upplevs när hela ens värld faktiskt förändras.»
– En trave böcker

»Karinthy besitter Voltaires bitande satir, Shaws utmanande kluvenhet och Maeterlincks poetiska kreativitet. Han är ett litterärt universalgeni.»
– Los Angeles Times

»Denna ovanliga och ytterst intressanta bok är både en utmärkt, fantasifull beskrivning av en svår sjukdom och en mycket avslöjande självbiografi.»
– The Spectator

»Ett fängslande dokument om människans natur och ett stycke äkta litteratur, inte utan humor.»
– The New York Times

»Karinthys bok är i mitt tycke ett mästerverk.
De senaste tjugo åren har vi översvämmats av medicinska skildringar, både memoarer och biografier. Trots att teknologin har gått framåt förblir den mänskliga upplevelsen densamma och En resa runt min hjässa – den första självbiografiska berättelsen om en färd in i hjärnan – är fortfarande en av de bästa.»

– Oliver Sacks, författare och professor i neurologi

 

 Läs mer om Frigyes Karinthy här ⇒