Det sjunde korset

 

Titel: Det sjunde korset
Författare: Anna Seghers
Översatt från tyskan av Lars W. Freij
Utgivning: maj 2021
Originaltitel: Das siebte Kreuz
Holländskt band med flikar
ISBN: 978-91-88155-70-2

En natt rymmer sju fångar från koncentrationslägret Westhofen. Lägrets kommendant låter göra kors av sju plataner man nyligen beskurit. Korsen är avsedda för de sju männen sedan de infångats. Men en av männen Georg genomför rymningen trots oerhörda svårigheter. Det sjunde korset förblir tomt. Det kommer att stå som symbol för motståndet, för människans möjlighet att segra över sina förtryckare.

Det sjunde korset, utgiven första gången 1942, är en modern klassiker en gastkramande thriller som bidrog till att varna världen för den skrämmande verkligheten i Nazityskland. Nu i reviderad nyutgåva med förord av litteraturkritikern Jens Christian Brandt.

 

»Stoffet denna bok är gjord av är varaktigt och oförgängligt som föga annat på denna jord. Det kallas: rättvisa.»
– Christa Wolf  

»Det var Seghers som efter det krig som aldrig får glömmas lärde min generation att skilja mellan rätt och fel.»
– Günter Grass

»Denna roman är kanske den bästa som har skrivits om Nazityskland.»
– Lars W Freij  

»Böcker som Det sjunde korset kan kännas overkliga att läsa inom fredligt trygga väggar. Aldrig kan det lidande de är sprungna ur gå jämnt upp i konstverket och neutraliseras där. Inte heller behöver man längre läsa sådana böcker för att väckas. Men de har ändå sin givna betydelse genom att på ett levande sätt lägga fram materialet till det som framtidens hjärnor först och främst måste komma att syssla med: hur det är möjligt att inom ett kulturland hela arméer av sådana som bödlarna i Westhofens koncentrationsläger har kunnat stampas fram ur marken.»
– Margit Abenius, Bonniers litterära magasin, Årgång XIII. 1944

»Kanske den mest betydande skildringen av spirande nazistisk mentalitet i ett aldrig från nationalismen tillfrisknat Tyskland.»
– Günter Dallmann, Ord och Bild. Femtiofemte årgången. 1946 

 

 Läs mer om Anna Seghers här ⇒