Den tid då ljuset avtar

Ljuset-fram-HR-webb
 

Titel: Den tid då ljuset avtar
Författare: Eugen Ruge
Översatt från tyskan av Aimée Delblanc
Utgivningsdatum: september 2016
Originaltitel: In Zeiten des abnehmenden Lichts
Holländskt band med flikar
ISBN: 978-91-88155-11-5

Övriga utgåvor
ISBN: 978-91-88155-43-6 Pocket

 

Läs ett stycke ur boken på Provläs.se

Oktober 1989. Wilhelm Umnitzer har samlat familjen för att fira sin 90-årsdag. Wilhelm, den oförtröttlige socialisten som tillsammans med hustrun Charlotte flydde till Mexiko i slutet av 40-talet men senare återvände för hjälpa till med skapandet av DDR.

September 2001. Alexander Umnitzer har diagnostiserats med obotlig cancer. Han bestämmer sig för att lämna Tyskland och resa till Mexiko, landet där hans farföräldrar levde som flyktingar ett halvsekel tidigare. Kvar blir hans senile fader Kurt, historikern som en gång i tiden var en hängiven anhängare av de socialistiska idéerna, innan tio år i Stalins Gulag fick honom att tvivla.

Genom fyra generationer får läsaren under 50 år följa familjen Umnitzers liv, i en storslagen krönika fylld av humor och allvar, kärlek och hat, glädje och sorg.

 

»Inte ofta jag sträckläser, men denna gång oundvikligt … Jag har läst många inifrånskildringar av DDR. Men ta mig tusan, om inte denna klår alla.»
– Lasse Ekstrand

»Jag kan inte minnas när en bok tog mig så i besittning senast. Jag missade veckans alla tv-serier, jag brände vid söndagssteken, helt asocialt uppslukad. Ruges roman är enastående. Den har den ovanliga kvaliteten att vara både en bladvändare och god litteratur.»
– Oline Stig, SDS

»Det är en sådan där roman som man kan sticka näsan i och känna doften av en värld som försvunnit, men som aldrig låter en glömma att visst känns mycket fortfarande igen…?»
– Björn Waller, Dagens Bok

»En oerhört fint berättad historia och den är mästerligt översatt av Aimée Delblanc, som är en av våra allra bästa översättare. En sån där roman som ibland får en att se saker man inte sett … En jättejättejätte-fin roman!»
– 
Yukiko Duke, SVT Gomorron Sverige

»Aimée Delblancs översättning är superb! […] en av detta decenniums förmodligen största romanbyggen.»
– 
Tidningen Kulturen

»En beundransvärd och skickligt genomförd episk familjeroman.»

Smålandsposten

»Som läsare är det bara att kapitulera för styrkan och lyskraften i Ruges berättande och följa med.»

Göteborgs-Posten

»En storartad episk familjeroman.»
– Svenska Dagbladet

»Redan hyllad som en kalla kriget-klassiker.»
The Independent

»Från början till slut får Ruge läsaren att vända blad … En episk berättelse som skänker både läsglädje och kunskap. Det är inte ofta man upplever litteratur av den här kvaliteten.»
– Sunday Telegraph

»Ett kraftfullt berättande som även ger en upplysande bild av vår moderna historia.»
– The Guardian

»En stor roman.»
– Le Figaro

»Ett pulserande, gripande och levande verk … Ruges roman har raserat muren mellan den episka ryska litteraturen och den stora amerikanska romanen.»
New York Times


Läs mer om Eugen Ruge här