Däruppe är det tyst

Daruppe-fram-HR

Titel: Däruppe är det tyst
Författare: Gerbrand Bakker
Översatt från tyskan av Per Holmer
Utgivningsdatum: Oktober 2015
Originaltitel: Boven is het still
Holländskt band med flikar
ISBN: 978-91-88155-01-6

Läs ett stycke ur boken på Smakprov.se

När Henk, blott nitton år gammal, dör i en bilolycka tvingas hans bror Helmer ge upp litteraturstudierna och ta över hemma på gården. Många år senare lever Helmer kvar ensam med sin gamle far och endast några enstaka kor, en skock får, sina två älskade åsnor och det platta vidsträckta landskapet som sällskap. En dag bestämmer han sig för en förändring, han bär upp den sängliggande fadern till ett rum på ovanvåningen och börjar städa ut de gamla möblerna. Strax därefter får han ett brev från Riet, som en gång i tiden var förlovad med Henk. Det var hon som körde bilen den där ödesdigra dagen. Han har inte hört av henne sedan hans far bad henne lämna huset och aldrig mer återvända. Nu vill hon komma på besök. Och däruppe är det tyst.

»Däruppe är det tyst är skickligt skriven på en tät, stilsäker prosa, ibland med subtila antydningar att fundera över. Den ger en lite annorlunda läsupplevelse för den som vill söka sig utanför den breda strömfåran i bokfloden.»
– Stefan Holmberg, Norran

»Jag måste erkänna att jag är ganska bedårad av denna lakoniska roman som lever mer på vad som förtigs än vad som sägs. Det finns en fascinerande osägbarhet i historien, som vore den skriven på känn – fast med en förunderlig intuition. Dessutom genomströmmas prosan av en stillsam humor, ett bubblande skratt, som gör att man läser denna i grund och botten tragiska, grådisiga berättelse med ett belåtet leende på läpparna.»
– Johan Werkmäster, Göteborgs-Posten

»En alldeles fantastisk översättare, en sån vacker prosa. […] “En roman som jag bara flöt igenom. Gerbrand Bakker är en riktigt intressant bekantskap.»
– 
Yukiko Duke, Gomorron Sverige

»Det här är en eftertänksam och stilla roman som låter mig lära känna Helmer genom hans handlingar, bit för bit i vardagsarbetet på gården berättar Helmer sin historia. Jordbrukslandskapet och relationen till djuren på gården är otroligt vackert beskrivna och årstidernas skiftningar hjälper till att förstärka känslan av människans litenhet gentemot naturens styrka.»
– Kulturkollo

»Däruppe är det tyst är författaren Gerbrand Bakkers debutroman, en stilsäker, saktmodig och återhållsamt ömsint berättelse om den medelålders Helmer som efter ett plikttroget liv med kor, får, åsnor och sin auktoritära far på den holländska landsbygden, slutligen gör uppror. Det är en stillsam och fåordig revolt, återgiven i en briljant korthuggen dialog med stor lakonisk humor. […] En kantigt vacker berättelse och en stor läsupplevelse i sin enkelhet. Helhetsbetyg: 4.»
– Marie Eriksdotter, (BTJ-häfte 16/2015)

»En roman fylld av behärskad ömhet och lakonisk humor.»
– J.M. Coetzee

»Bakkers fenomenala debut, som utspelar sig på den holländska landsbygden, är en av dessa sällsynta romaner som alla borde läsa.»
– 
Irish Times

»Gerbrand Bakkers prosa är sagolikt klar, så klar att varje mening efterlämnar en krusning på ytan.»
Los Angeles Times

»En subtil roman med stark lyskraft.»
The Independent


Däruppe är det tyst är ett fängslande familjedrama skriven på en sparsmakad prosa. Vinnare av International IMPAC Dublin Literary Award


 Läs mer om Gerbrand Bakker här ⇒