Arbete och struktur av Wolfgang Herrndorf

2010 fick Wolfgang Herrndorf diagnosen glioblastom, en elakartad och oftast obotlig hjärntumör. Reaktion blev att skriva så mycket han bara orkade. Han startade bloggen Arbeit und Struktur (Arbete och struktur) där man fick följa både hans arbete med romanen Tschick och hans tankar kring livet, sjukdomen och döden. Bloggen, som blandade allvar med humor, blev snabbt mycket uppskattad och fick tusentals följare. Herrndorf påpekade hur viktigt det var att ha hittat det
sociala rum som internet möjliggör, att det inte måste vara en ensam sysselsättning att skriva eller läsa. Och att en text inte måste vara en bok för att vara stor litteratur.

Den 26 augusti 2013 gick Herrndorf ner till Hohenzollernkanal i Berlin och sköt sig med en revolver som han skaffat för att själv kunna rå över när och hur han skulle dö. I sitt testamente hade han först skrivit: ”Spara inga fragment. Släpp inget till litteraturvetarna. Be vänner att bränna brev och liknande. Fördriv journalister med vapen.” En vecka innan sin död ändrade han sig och bad vännerna publicera det han skrivit. ”Ändra, redigera, klistra in textstycken jag strukit – men allt utan akademisk litteraturvetarskit.” Tre månader efter hans bortgång utkom Arbeit und Struktur i bokform.

”Detaljerad, rörande, humoristisk och äkta. En text om att leva, inte om att dö.”
Die Zeit