Skönhet är ett sår

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Titel: Skönhet är ett sår
Författare: Eka Kurniawan
Översatt från indonesiskan av Stefan Danerek
Utgivningsdatum: september 2017
Originaltitel: Cantik itu Luka
Holländskt band med flikar
ISBN: 978-91-88155-28-3

Läs ett stycke ur boken på Provläs.se

En eftermiddag i mars månad reser sig Dewi Ayu ur sin grav efter att ha varit död i tjugoett år. Under tiden hon varit borta har stora förändringar skett, både i hemlandet och i hennes egen familj, och nu är det dags att ställa allting till rätta.

Dewi Ayu är staden Halimundas mest kända kvinna. För att klara av sin försörjning har hon varit tvungen att prostituera sig, och både hon och hennes fyra döttrar får kämpa för att överleva i en tid med ständiga omvälvningar: de sista åren som nederländsk koloni, Japans invasion under andra världskriget, revolution och diktatur – och den slutgiltiga frigörelsen. I ett samhälle där männen har all makt tvingas de ständigt föra en kamp mot brutalitet och galenskap, samtidigt som de upplever oförglöm liga stunder av kärlek och stark vänskap.

Eka Kurniawans storslagna roman Skönhet är ett sår är en läsupplevelse utöver det vanliga. Den varvar det moderna Indonesiens tumultartade historia med folkliga berättelser, komedi med tragedi, drömmar med verklighet.

 

»Så oerhört bra och definitivt tankeväckande och minnesvärd. Läs den! Betyg: 5»
Bloggen Bina’s Books

»En fantastisk upplevelse att läsa boken.»
– Kulturmagasinet Kulturbloggen

»Eka Kurniawan har skrivit en hela tiden fascinerade underhållande, upprörande, humoristisk släktberättelse med en mörk fond i bakgrunden … Vi får hoppas att denna berättelse får många läsare.»
Bloggen En trave böcker

»Ett fantastiskt läsäventyr … Det är bara en njutning att få plöja igenom den här boken. Läs den!»
Yukiko Duke

»Kurniawan är på många sätt en litterär arvtagare till Günter Grass, Gabriel García Márquez och Salman Rushdie.»
– New York Review of Books

»Originell och mäktig … Och vem vet, kanske kan Nobelpriskommittén om några år överväga att ge Kurniawan det pris som aldrig tidigare har gått
till Indonesien?»

– Le Monde

»En mästerlig roman som man inte får missa!»
– Oprah.com

»En oförglömlig, storslagen berättelse. Läsaren får en känsla av att lära känna inte bara Indonesiens historia, utan även dess själ. Det här är en häpnadsväckande och mycket viktig roman.»
Publishers Weekly

»Sprudlande och charmig. En hög ambition som har förverkligats i överflöd.»
– Kirkus Reviews