Rekviem

 

Det är en stekhet julisöndag i Lissabon. Två män har stämt möte klockan tolv på natten, vid en av stadens kajer. Men en av dem tar fel på tiden och kommer dit alldeles för tidigt, och plötsligt har han ett antal timmar att fördriva.Under dagens lopp stöter han på en mängd olika människor: en ung knarkare, en taxichaufför som inte känner till stadens gator, en halt lottförsäljare, en man som berättar sina historier för pengar, den mystiska Isabel … Allt som allt ett tjugotal personer, både verkliga och inbillade. Och när midnatt närmar sig får han äntligen träffa mannen på kajen.

Rekviem anses vara ett av Tabucchis främsta verk. Han skrev det på portugisiska som en kärleksförklaring till Portugals store nationalskald Pessoa. Romanen har erhållit italienska PEN-priset och nominerats till det prestigefyllda Man Booker International Prize.

»En hyllning till portugisisk kultur och en fullödig självbiografisk fantasi.»
– Publishers Weekly

»En underbar och enastående hyllning till den portugisiske poeten Fernando Pessoa … Romanen berättar en historia som, likt en utsökt cocktail, de flesta vill njuta av i ett enda svep.»
Library Journal

Titel: Rekviem
Författare: Antonio Tabucchi
Översatt från italienskan av Hans Berggren
Utgivningsdatum: oktober 2017
Originaltitel: Requiem
Danskt band
ISBN: 978-91-88155-30-6

 


 Läs mer om Antonio Tabucchi här